Kattotiilen pinnoitus pidentää katon käyttöikää
Betonikattotiilet valmistetaan läpivärjätystä betonista, jossa betonimassaan sekoitetaan tiilen perusvärin mukainen pigmentti. Kattotiili valmistetaan puristamalla betonimassa muottiin, jonka jälkeen se lujittuu kovettumiskammiossa. Kattotiilet pintakäsitellään lopuksi tiilikattomaalilla.
Merkistä ja mallista riippuen, tiilen rakenteen kestävyys ja pinnoitteen UV-kesto vaihtelee. Tietyissä tiilissä pinnoite voi olla hyvä ja ehjä vielä 25–30 vuotta valmistuksesta, kun taas joidenkin tiilien maalipinta on hävinnyt jo 15 vuoden jälkeen. Vanhemmissa -80 ja 90-luvun tiilissä pinnoitteissa oli selvästi suurempi ero kuin tämän päivän tiilissä. Pinnoitteen kulumiselle vaikuttaa myös vahvasti olosuhteet, esim. tiilen väri, katon jyrkkyys sekä ilmansuunnat.
Tiilikaton ikä antaa yleisesti hyvän suunnan huoltovaihtoehdoille. Kuitenkaan ikä tai kasvuston määrä ei aina määritä huoltovaihtoehtoa, vaan tiilen ja katon nykykunto itsessään.
Tiilikaton pinnoitus estää veden imeytymisen tiilen sisään
Ehjä maalipinta estää veden imeytymisen tiilen sisään. Jos kuitenkin alkuperäinen pinnoite on kulunut katolta pois ja tiili on jäätyessään täysin veden kyllästämä, tapahtuu noin 10 % laajeneminen huokosissa. Tämä ilmiö voi rikkoa betonin rakennetta, kun tiili alkaa vähitellen murenemaan tai sinne voi syntyä pieniä halkeamia. Tällainen prosessi ei tapahdu muutamassa vuodessa sen jälkeen, kun pinnoite on katolta kulunut pois. Rapautuminen kestää yleensä vuosikymmen tai pari että tiili ajautuu sellaiseen kuntoon, ettei sitä kannata huoltaa. Peli ei siis ole menetetty heti pinnoitteen kuluttua pois.
Tarkistamme ennen pinnoitusta katon kunnon ja ilmoitamme kiinteistön omistajalle, mikäli tiilet tai tiilien alla olevat alusrakenteet ovat siinä kunnossa, ettei pinnoitusta ole järkevää tehdä.
Varmista katon kunto
Tiilikatto itsessään ei ole täysin vesitiivis. Tiilikaton alla oleva aluskate on katon varsinainen tiivis vesikate, joka ei kuitenkaan yksin kestä ottamaan vastaan esimerkiksi painavaa lumikuormaa tai auringon uv-säteilyä.
Aluskate ja tiilikate yhdessä muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi on tärkeää, että kun päätyy niinkin isoon toimenpiteeseen, kun pesuun ja pinnoitukseen, että aluskate, läpiviennit ja muut kattorakenteet pysyvät elinkaaressa mukana tiilien kanssa.
On hyvä muistaa, että tiilikaton ominaisuus tiiviinä vesikattona, on harvoin yhteydessä itse tiilen kunnon kanssa. Pinnoittamalla annetaan toki itse tiilelle uuden ilmeen ja lisää käyttöikää 20–25 vuotta, mutta se ei tee itse vesikatosta tiiviimpää tai suojaa sen alla olevia kattorakenteita paremmin.
Tiilikaton ominaisuuksiin kuuluu, että kovalla rankkasateella vettä menee jonkin verran tiilien poikki- ja pystysaumoista aluskatteelle. Mitä pidempi ruodeväli, sitä herkemmin aluskatteelle pääsee vettä.
Ensisijaisesti on varmistettava, että tiilikatto toimii teknisesti niin, että vedellä on esteetön kulku pois katolta. Vasta tämän jälkeen voidaan tehdä itse katemateriaalille toimenpiteitä sen käyttöiän pidentämiseen.
Pesun edellytyksenä on, että aluskate on ehjä ja katon läpiviennit ovat asianmukaisesti tehty. Paras tapa tarkistaa aluskate ja läpiviennit on yläpohjan kautta, mikäli sinne on pääsy. Pistotarkastuksia voidaan myös tehdä katolta käsin, mikäli yläpohjaan ei ole pääsyä. Tämä antaa hyvän yleiskuvan aluskatteen ja läpivientien kunnosta.
Mahdolliset aluskatteen ja läpivientien puutteet tulisi korjata ennen pesuun ryhtymistä. Tiilikattoa pestäessä aluskatteelle menee aina jonkin verran vettä, kun kattotiilien saumat pestään puhtaaksi.
Jossain tapauksissa voimakasta painepesua ei suositella, vaan ehdotetaan tiilikaton puhdistusta ja torjunta-ainekäsittelyä.
Tiesitkö että painepesu ei ole välttämätön, vaikka katto halutaan pinnoittaa?