Etusivu / Palvelut / Tiilikaton pinnoitus

Tiilikaton pinnoitus – pidennä tiilikaton elinkaarta

Tiilikaton pinnoitus pidentää ja kuluneen kattotiilen elinkaarta. Tiilikaton käyttöikä on yleisesti ottaen 50–70 vuotta. Täysin huoltovapaa se ei kuitenkaan ole, vaan vaatii ylläpitoa siinä missä muutkin.

Kattotiilen pinnoitus pidentää katon käyttöikää

Betonikattotiilet valmistetaan läpivärjätystä betonista, jossa betonimassaan sekoitetaan tiilen perusvärin mukainen pigmentti. Kattotiili valmistetaan puristamalla betonimassa muottiin, jonka jälkeen se lujittuu kovettumiskammiossa. Kattotiilet pintakäsitellään lopuksi tiilikattomaalilla.

Merkistä ja mallista riippuen, tiilen rakenteen kestävyys ja pinnoitteen UV-kesto vaihtelee. Tietyissä tiilissä pinnoite voi olla hyvä ja ehjä vielä 25–30 vuotta valmistuksesta, kun taas joidenkin tiilien maalipinta on hävinnyt jo 15 vuoden jälkeen. Vanhemmissa -80 ja 90-luvun tiilissä pinnoitteissa oli selvästi suurempi ero kuin tämän päivän tiilissä. Pinnoitteen kulumiselle vaikuttaa myös vahvasti olosuhteet, esim. tiilen väri, katon jyrkkyys sekä ilmansuunnat.

Tiilikaton ikä antaa yleisesti hyvän suunnan huoltovaihtoehdoille. Kuitenkaan ikä tai kasvuston määrä ei aina määritä huoltovaihtoehtoa, vaan tiilen ja katon nykykunto itsessään.

Tiilikaton pinnoitus estää veden imeytymisen tiilen sisään

Ehjä maalipinta estää veden imeytymisen tiilen sisään. Jos kuitenkin alkuperäinen pinnoite on kulunut katolta pois ja tiili on jäätyessään täysin veden kyllästämä, tapahtuu noin 10 % laajeneminen huokosissa. Tämä ilmiö voi rikkoa betonin rakennetta, kun tiili alkaa vähitellen murenemaan tai sinne voi syntyä pieniä halkeamia. Tällainen prosessi ei tapahdu muutamassa vuodessa sen jälkeen, kun pinnoite on katolta kulunut pois. Rapautuminen kestää yleensä vuosikymmen tai pari että tiili ajautuu sellaiseen kuntoon, ettei sitä kannata huoltaa. Peli ei siis ole menetetty heti pinnoitteen kuluttua pois.

Tarkistamme ennen pinnoitusta katon kunnon ja ilmoitamme kiinteistön omistajalle, mikäli tiilet tai tiilien alla olevat alusrakenteet ovat siinä kunnossa, ettei pinnoitusta ole järkevää tehdä.

Varmista katon kunto

Tiilikatto itsessään ei ole täysin vesitiivis. Tiilikaton alla oleva aluskate on katon varsinainen tiivis vesikate, joka ei kuitenkaan yksin kestä ottamaan vastaan esimerkiksi painavaa lumikuormaa tai auringon uv-säteilyä.

Aluskate ja tiilikate yhdessä muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi on tärkeää, että kun päätyy niinkin isoon toimenpiteeseen, kun pesuun ja pinnoitukseen, että aluskate, läpiviennit ja muut kattorakenteet pysyvät elinkaaressa mukana tiilien kanssa.

On hyvä muistaa, että tiilikaton ominaisuus tiiviinä vesikattona, on harvoin yhteydessä itse tiilen kunnon kanssa. Pinnoittamalla annetaan toki itse tiilelle uuden ilmeen ja lisää käyttöikää 20–25 vuotta, mutta se ei tee itse vesikatosta tiiviimpää tai suojaa sen alla olevia kattorakenteita paremmin.

Tiilikaton ominaisuuksiin kuuluu, että kovalla rankkasateella vettä menee jonkin verran tiilien poikki- ja pystysaumoista aluskatteelle. Mitä pidempi ruodeväli, sitä herkemmin aluskatteelle pääsee vettä.

Ensisijaisesti on varmistettava, että tiilikatto toimii teknisesti niin, että vedellä on esteetön kulku pois katolta. Vasta tämän jälkeen voidaan tehdä itse katemateriaalille toimenpiteitä sen käyttöiän pidentämiseen.

Pesun edellytyksenä on, että aluskate on ehjä ja katon läpiviennit ovat asianmukaisesti tehty. Paras tapa tarkistaa aluskate ja läpiviennit on yläpohjan kautta, mikäli sinne on pääsy. Pistotarkastuksia voidaan myös tehdä katolta käsin, mikäli yläpohjaan ei ole pääsyä. Tämä antaa hyvän yleiskuvan aluskatteen ja läpivientien kunnosta.

Mahdolliset aluskatteen ja läpivientien puutteet tulisi korjata ennen pesuun ryhtymistä. Tiilikattoa pestäessä aluskatteelle menee aina jonkin verran vettä, kun kattotiilien saumat pestään puhtaaksi.

Jossain tapauksissa voimakasta painepesua ei suositella, vaan ehdotetaan tiilikaton puhdistusta ja torjunta-ainekäsittelyä.

Tiesitkö että painepesu ei ole välttämätön, vaikka katto halutaan pinnoittaa?

Lue lisää tiilikaton pinnoituksesta ilman painepesua

Kysy minulta lisää!

Mattias Kinnunen, Tuusulan Kattohuolto Oy

Mattias Kinnunen

Kattoasiantuntija

044 285 1579

Tiilikaton pinnoitus suojaa kattotiiltä

Kun tiili on yli 20–25 vuotta vanha ja alkuperäinen maalipinta on kulunut niin, että tiilen betonirakenne on selvästi esillä, on yleensä oikea huoltovaihtoehto tiilikaton pesu, torjunta-ainekäsittely ja kahteen kertaan maalaus tiilikattomaalilla.

On varmasti syynsä sille, miksi tiilikattovalmistajat myyvät tiiliä, jotka ovat tehtaalla maalattu tiilikattomaalilla, eikä vain käsitelty kyllästeillä tai suoja-aineilla.

Painepesu rikkoo tiilikaton pinnoitteen

Mikäli tiilessä edelleen on hyvä ja ehjä pinnoite, ei tiilikattoa tule missään olosuhteissa pestä painepesurilla. Painepesu kuluttaa tiilen alkuperäistä maalipintaa ja tekee tiilestä hieman huokoisemman.

Karkeasti sanottuna jokainen voimakkaampi painepesu lyhentää pinnoitteen elinkaarelta noin 5 vuotta. Parempi ratkaisu on silloin tehdä tiilikaton puhdistus ja käsittely.

Jos olet epävarma kumpi vaihtoehto on katollesi järkevin, ota yhteyttä niin kerromme!

Kuinka tiilikaton pinnoitus tapahtuu?

  1. Aluksi tarkistamme parhaimman mukaan aluskatteen yläpohjasta käsin, mikäli sinne on pääsy.
  2. Teemme tarvittavat suojaukset ennen pesua ja maalausta.
  3. Pesemme katon ammattikäyttöön tarkoitetulla korkeapainepesurilla saadaksemme kasvuston ym. lian pois katolta.
  4. Pesun ja huuhtelun jälkeen katto käsitellään ammattikäyttöön tarkoitetulla kasvuston torjunta-aineella. Vaihdamme rikkinäiset tiilet (asiakkaan tiilistä) ja tyhjennämme räystäskourut.
  5. Katto ruiskumaalataan Nowocoat-tiilikattomaalilla kahteen kertaan. Ensimmäinen pinnoitekerros ohennetaan hieman, jotta pinnoite saadaan imeytymään ja tarttumaan paremmin tiileen. Toisella pinnoitekerroksella saadaan tasainen väri ja lopullinen pinta aikaan. Valmis pinta on likaa ja vettä hylkivä sekä suojaa kattoa paremmin uudelta kasvustolta. Teknisesti ja esteettisesti tiilikatto on kuin uusi ja lisää katon käyttöikää 20–25 vuodella.
  6. Lopuksi siivoamme jälkemme ja viemme jätteet mukanamme. Annamme työlle ja materiaalille viiden vuoden takuun.

Jatkotoimenpiteenä pinnoituksen jälkeen suosittelemme kasvuston torjunta-aineen levitystä noin viiden vuoden välein estämään uuden kasvuston syntyä katolle.

Pyydä tarjous tiilikaton pinnoituksesta

Vilpitön halumme on löytää kullekin katolle juuri oikeat huoltotoimenpiteet ja mitoittamaan huollon tarpeen mahdollisimman kustannustehokkaasti katon nykykuntoa ajatellen.
Ota yhteyttä, jos haluat asiantuntijan maksuttoman arvion kattosi huoltotarpeesta.

Soita tai jätä tarjouspyyntö alla olevalla lomakkeella.